Hamilelikte toksoplazma enfeksiyonu nedir? Toksoplazma belirtileri ve tedavisi
Hamilelikte toksoplazma belirtileri nelerdir? Toksoplazma enfeksiyonu nasıl bulaşır? Toksoplazma tanısı nasıl konulur? Toksoplazma enfeksiyonu nasıl tedavi edilir? Hamilelikte Toksoplazma tedavisi nasıl olur? Toksoplazma enfeksiyonundan korunma yolları nelerdir?

Toksoplazma enfeksiyonu en çok kedi dışkısına temas eden ellerin ağıza götürülmesiyle bulaşıyor..

Toksoplazma gondii adı verilen bir parazitin neden olduğu toksoplazma enfeksiyonu, bağışıklık sistemi kuvvetli kişilerde soğuk algınlığına benzer belirtiler verip kısa sürede geçerken, hamileler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tehlikeli olabiliyor.

Toksoplazma enfeksiyonu çoğunlukla kedilerden hamile kişilere geçebiliyor ve kedi dışkısından geçme ihtimali yüksek bir parazit olarak karşımıza çıkıyor.  

Toksoplazmanın bulaştığı doğmamış bebekte önemli sorunlara yol açabiliyor. Bunlar sağırlık, zekada gerilik, körlük ya da bazı uzuvlarında eksiklik ve erken doğuma gibi problemler oluyor. 

Hamilelikte toksoplazma belirtileri nelerdir?

Toksoplazmadaki belirtiler bir çok hastalığın da belirtisi olduğu için toksozplazmayı teşhis etmek zor olabiliyor.

- Lenf bezlerinde şişlik

- Kaşıntı

- Ateş 

- Yorgunluk 

- Baş ağrısı

- Deride döktüntüler

- Halsizlik

- Grip ve soğuk algınlığı 

- Kas ağrıları

Toksoplazma enfeksiyonu nasıl bulaşır?

Kedi dışkısına temas eden ellerin ağıza götürülmesiyle, kedi dışkısının bırakıldığı bir toprağa temas edilmesi ya da orada yetişen sebze meyve tüketimiyle, enfekte bir hayvanın etinin iyice pişirilmeden yenmesiyle ve hastalık bulaşmış bir anneden plasenta aracılığıyla bebeğe bulaşabiliyor.

Toksoplazma tanısı nasıl konulur?

Parazite karşı vücudun bağışıklık sisteminin ürettiği antikorların varlığının saptanması ile toksoplazma tanısı konulur. Yapılan incelemede toksoplazmaya karşı IgG pozitifliği hastalığın daha önceden geçirildiği ve bağışıklık olduğu anlamını taşıyor. Böyle bir durumda yeniden toksoplazmaya yakalanmak mümkün olmuyor. 

Kanda IgM varlığı ise aktif yeni bir enfeksiyon varlığını işaret ediyor. Böyle bir olayda tekrarlanan incelemelerde IgM düzeylerinde artış görülmesi ile teşhis konuyor ve tedaviye başlanıyor.  

Toksoplazma enfeksiyonu nasıl tedavi edilir? Hamilelikte Toksoplazma tedavisi nasıl olur?

Hamile olmayan kişilerde tedavi için antibiyotikler öneriliyor. Ancak gebelikte antibiyotik kullanmak sakıncalı olduğundan tedavi edilemeyebiliyor. İlaçların kullanımı, hastalığın etkilerini azaltabileceği gibi bebeğe farklı şekilde etki edebiliyor. Eğer bebekte ciddi sorunlar saptanır ise tercih edilmesi gereken yöntem gebeliğin sonlandırılması olabiliyor.

Toksoplazma enfeksiyonundan korunma yolları

- Meyve ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkamak

- Et ürünlerinin çok iyi piştiğine emin olmak

- Hamilelik döneminde hayvanları sevdikten sonra elleri mutlaka yıkamak

- Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinden uzak durmak

- Eğer toprakla uğraşılıyorsa mutlaka eldiven giymek

- Kedinin dışkısını ve kumunu evde hamile olmayan kişilerin temizlesi

- Kediye çiğ et yedirmemek 

- Evinize böcek girmemesi için kapı altı ve duvar arası çatlaklarını kapatmak

- Çeşme suyu  suyu içmeden önce kaynatıp soğutmak

- Tercihen dışarıda yeşil yapraklı salataları yememek

Toksoplazma enfeksiyonu için hangi bölüme gidilir?

Toksoplazma enfeksiyonu için hamilelerin Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne, diğer hastaların Enfeksiyon Hastalıkları bölümüne gitmesi gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları