Hangi Hastalıklarda Oruç Tutmak Tehlikeli Olabilir?
Kronik hastaların oruç tutmasında ne tür zararlar vardır? Hangi hastalıklarda oruç tutmak tehlike yaratabilir?

Hangi Hastalıklarda Oruç Tutmak Tehlikeli Olabilir?

Oruç tutmak, vücudunu dinlenmeye aldığı için, vücuttaki zararlı toksinlerin vücuttan atılıp temizlenmesini sağlamasıyla detoks faydasını da göstermektedir. Ancak bazı kronik hastalığı olan ve düzenli ilaç kullanan hastaların oruç tutması, vücudu tehlikeye atabilir. Kullanılan ilacın etkisine bağlı olarak, ilaca ara verildiğinde ağrılar şiddetlenebilir veya vücutta ciddi sorunlar yaşanabilir.


Böbrek Hastalıkları

Böbrek hastalıklarında su tüketimi çok önemlidir. Böbrek yetersizliği yaşayan hastalar, uzun süre susuz kaldığında böbrekler daha çok yorulacaktır. Böbrek yetmezliği olan kişilerin diyaliz tedavisi ya da düzenli ilaç tedavisinde aksama yaratacağı için vücutta denge değişiklikleri olabilmektedir. Böbrek rahatsızlıkları yaşayanlar iftar ve sahurda su ve yiyeceklere bir anda bol tüketmesi durumunda, böbrek yeteri kadar çalışmadığı için kanda potasyum, vücutta sıvı birikecektir. Böbrek rahatsızlıkları olan hastaların, doktorlarına muhakkak danışması gerekmektedir.


Diyabet Hastalığı

Düzenli ilaç ve insülin kullanan diyabet hastalarında oruç tutmak, kan şekerinin ciddi bir şekilde düşmesi sonucunda vücut tehlikeye atılır. Açlık hissiyle birlikte, vücut enerji sağlamak için önce şeker depolarından sonra yağlardan tüketmeye başlar. Vücuttaki asidik maddeler kanda artış gösterir. 


Ülser Hastalığı

Çoğunlukla oniki parmak bağırsağı ve midede, az da olsa yemek borunda görülen yaralarla ortaya çıkan ülser hastalığı, oruç tutarken belirtilerini daha şiddetli göstermektedir. Ülserin kanaması veya delinmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Ülser hastalarının oruç tutması sakıncalıdır. Ancak oruç tutmak isteyen hastaların doktoruna danışması gereklidir.


Kalp Hastalıkları

Özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında, sıcaklığın artması sebebiyle kalp yetmezliği olan hastaların oruç tutmaması daha doğru olabilir. Düzenli ilaç kullanan hastaların, doktoruna danışması gerekmektedir.  Doktorun oruca izin vermediği durumlarda, oruç tutmamalıdırlar.


Psikiyatrik Hastalıklar

Psikiyatrik problemler sebebiyle düzenli ilaç kullanması gereken, panik atak, manik depresif gibi sorunlar yaşayan hastaların doktoruna danışması gerekmektedir. Bazı hastalar ilaçlarını aksatması durumunda nöbetler yaşayabilmektedir. Doktor izin verdiği sürece oruç tutulmasında sakınca yoktur. 


Hipertansiyon 

Tansiyon hastalığında ilaçların saati saatine kullanımı çok önemlidir. Hipertansiyon hastalarının durumuna göre oruç tutmasına izin verilebildiği gibi, bazı hastaların tutması sakıncalı olabilir. Ramazan ayından bir süre önce doktora danışılarak, ilaçların kullanım saatinde düzenleme yapılabilir. Hipertansiyon hastaları iftar ve sahurlarda fazla yemek yememeye dikkat etmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları