Hipofiz Adenomu Nedir Neden Olur? Tedavi Seçenekleri
Hipofiz Adenomu nedir? Hipofiz Adenomu neden ortaya çıkar? Hipofiz Adenomu belirtileri ve tedavi seçenekleri nelerdir?

Hipofiz Adenomu Nedir?

Hipofiz Bezi; İki gözün arasında kafa tabanında sella tursika adı verilen kemik yapının içerisinde 1-1,5 cm küplük küçük bir alana sahiptir. Bütün vücudun hormon dengesini ayarlar. Beyinden aldığı nöronal sinir iletimlerini vücudu yönetebilmek için hormon salgılamak üzere düzenlenen bir işlevi vardır.

Özellikle MR ile birlikte adenom adı altında toplanan çoğu insan sağlığını riske etmeyen, bazı doku büyümelerini de içeren hastalık grubudur. 

Her 7-8 kişiden birinde Hipofiz Adenomları adı altında karşılaşabilecek bir hücre toplanması görülebiliyor. Türkiyede her yıl 4-5 bin bir hastada ortaya çıkabiliyor.


Hipofiz Adenomları Neden Olur?

İnsan vücudunda 37 trilyon hücre var.Bu hücrenin her biri bir başka hücreyle yan yana geldiği zaman üreme özelliğini geçici olarak olsa bile durduruyor. Ancak kötü huylu tümörle yan yana geldiği zaman, üreme eğilimleri devam ediyor. Yanındaki diğer hücreyle üreme potansiyelinin durmadığı durumlarda, bu tümörlere kötü huylu denir.

Hipofiz Adenomları kötü huylu değillerdir. Bu nedenle normal hücre niteliğini barındırıyorlar. Hipozif bezi içerisinde hücrelerin anormal çoğalmaları sonucunda oluşan iyi huylu küçük tümörcüklerdir

Hipofiz Adenomları Bulunduğu yerde büyüyebiliyor. Hemen üstünden geçen görme yollarına aşağıdan yukarı doğru bası yapabiliyor. Hastalar bası etkisi nedeniyle, beyin uru varmış hissiyle görme kaybıyla geliyorlar.

Hipofiz Adenomlarının bir kısmı hormon üretmeden, sinsice bulunduğu yerde büyüyebiliyor. Hastalar görme alanındaki darlığı nedeniyle geliyor. 

Bulunduğu yerde adenomlar kendi içlerinde aniden kanayabiliyor. Kanama sonucunda ani hacim artışı nedeniyle, sanki bir bey,n kanaması hissiyle gelebiliyor hastalar.

Hipofiz Adenomlarının 3'te 2'si hormon salgılıyor. Diğer beyin tümörlerinden farkı hormon salgılamalarıdır. Bulundukları yerde hacimsel genişlemeleri nedeniyle değil de, küçük oldukları halde ürettikleri hormonun nitelikleriyle kendini ortaya koyuyorlar.

Örneğin, Prolaktin hormonu üretiyorsa, kendisini çocuk sahibi olamama tarzında ya da kadının adet döngüsünü değiştirmekle kendisini ortaya koyuyor. Çocukluk çağından itibaren aşırı büyüme hormonu salgılıyorsa, bu kez aşırı büyüme olarak kendisini ortaya koyuyor. Ya da yetişkinlerde kortizon salgılanmasına sebep olan bir hormonu üretmesi sebebiyle, bu kez kortizonun yüksek olmasına bağlı bir tablo olarak kendisini gösterebiliyor.


Hipofiz Adenomları Tedavi Seçenekleri

En öncelikli Hipofiz bezindeki her hücre birikintisi bir adenom değildir. Hipofiz Adenomları tanısı varsa hormon üretip, üretmediğine bakılarak bir tedavi yöntemi seçilir. Eğer hormon üretmiyorsa, tüm Hipofiz Adenomlarının 3'te biri hiç hormon üretmez. Eğer hormon üretiliyorsa, öncelikli tedavisi ilaç tedavisidir. Tedaviye en zor cevap veren büyüme hormonu salgılayan adenomların Akromegali grubudur. Büyüme hormonu salgılayan adenomların hem endokrinoloji hem beyin cerrahisi tarafından ortak tedavi süreci yönetilmelidir. 

Büyüme hormonu salgılayan hormonlarda tedavi cerrahidir. Maalesef hastaların yüzde 50 - yüzde 80 arasında sonuç alıır. Bu tedavide endokrinoloji bölümü yardımı ile katkı sağlanıyor.

Multi disipliner yaklaşık önemlidir. Hipofiz Adenomları ameliyatlarında burundan girme, üst dudaktan girme gibi ameliyat türleri uygulanıyor. Alınması tehlikeli olan adenom parçası olursa, ameliyat sonrasında bölgeye Gamma Knife ışın tedavisi yapılarak, hastanın belli bir süre sonra ikinci ameliyat olmaması adına önlem alınıyor.

Hipofiz Adenomlarında tümörün boyutu, eğer varsa tümörün hormon üretimi, tümörün yayılıp yayılmadığı, tümörün boyutu, hastanın genel sağlık durumu ve yaşı gibi durumlar tedaviyi belirleyen etkenler arasındadır.


Hipofiz Adenomları İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hipofiz Adenomları için Nörolojii - Nöroşirürji bölümlerine gidilebilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları