Horlama neden olur tedavisi nedir? İşte horlamayı önlemenin yolları!
Horlamanın belirtileri nelerdir? Horlama nasıl tedavi edilir? Horlamamak için yapılması gerekenler neler?

Horlama tedavi edilmezse kişinin sağlığını tehdit edecek hastalıklara da dönüşebiliyor..

Solunan havanın, solunum yolunda çeşitli engeller nedeniyle zorlu geçişi sonrası horlama duyuluyor. Horlamanın derecesi solunum yolunun ne kadar daraldığına bağlı olarak değişiyor. Ortalama olarak her 5 kişiden birinde horlama görülüyor.

Çevreyi rahatsız eden bir gürültü oluşturan horlama ileri derecelerde kişinin sağlığını tehdit edecek hastalıklara da dönüşebiliyor. Aynı zamanda sürekli horlama şikayeti nedeniyle uyku kalitesi de düşüyor.

En çok erkeklerde görülen horlama,kadınlarda menopoz döneminden sonra artış gösteriyor. Horlamanın çeşitli nedenleri bulunuyor.

Horlamanın nedenleri nelerdir?

- Fazla kilolu olmak: Boyunda bulunan fazla yağlar solunum yolunun daralmasına sebep olduğu için fazla kilolardan kurtulmak gerekiyor.

- Burun tıkanıklığı: Burnunda eğrilik olanlar yada grip sinüzüt olanlar solunum yolları tıkandığı için ağızdan nefes alıyor ve bu da horlamaya neden oluyor.

- Yanlış uyku pozisyonu: Kişinin sırt üstü yatması boğaz kaslarını gevşeteceği için horlamaya sebebiyet veriyor. Bu nedenle sağa yada sola dönerek uyumak gerekiyor.

- Alkol alımı:  Alkol alan bir kişide boğaz kasları yumuşak ve sarkık bir halde olduğu için alkol alınan gece için horlama sorununu meydana geliyor. Bu nedenle uyuma saati sıralarında alınmaması öneriliyor.

- Yoğun iş temposu

- Yorgunluk

- Stres

- Dilin normalde büyük olması

- Hamilelikteki hormanel değişiklikten kaynaklı son aylarda horlama

- Genetik

Uyku apnesi nedir?

Uyku apnesi diğer adıyla uykuda nefesin kesilmesi horlamanın en tehlikeli boyutu olarak karşımıza çıkıyor.  Horlama sırasında küçük dil ve yumuşak damağın birlikte dilin geriye kaçıp soluğu 10 saniye veya daha fazla tıkamasıyla meydana geliyor. Bu sorun kalp ritmi bozulukları, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesine sebep oluyor. 

Horlamanın belirtileri nelerdir?

- Uyku bozuklukları

- Baş ağrısıyla uyanma

- Gece sesli nefes alıp verme 

- Yüksek tansiyon

- Gündüz uyuklamaya başlama

- Konsantrasyon güçlüğü

- Boğazda yanma 

- Uykuda terleme

Horlama nasıl tedavi edilir?

Horlayan kişinin öncelikle muayene olması gerekiyor. Hormalada bir çok tedavi yöntemi yer alıyor. Kilolu hastalara öncelikle diyet öneriliyor. Kemikte eğrilik varsa ve geniz eti varsa ameliyat edilmesi gerekiyor.

Ağız veya buruna yerleştirilen bazı cihazların kullanılması, horlamanın kontrolüne de kısmen yardımcı oluyor.Horlama   uykuda nefes durması gibi ciddi boyutlara gelirse ameliyat safhasına geçilmesi gerekiyor.

Horlamamak için yapılması gerekenler neler?

- Kilo vermek

- Sırt üstü yatmamak

- Burun tıkanıklığını açan ilaçlar kullanmak

- Sigara ve alkol alımını yatmadan önce bırakmak

- Gün içerisinde bolca dinlemeye çalışmak

- Yüksek yastıkta yatmak

- Uykudan 3 saat önce yemek yemeyi bırakmak

- Sportif yaşam biçimini benimsemek

- Yatak odasını havalandırmak

Horlama için hangi bölüme gidilir?

Horlama için Kulak- Burun- Boğaz bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları