Kubital Tünel Sendromu (Dirsek Sinir Sıkışması) Belirtileri ve Tedavisi
Kubital Tünel Sendromu (Dirsekte Sinir Sıkışması) neden olur? Hastalığın belirtileri ve risk faktörleri nelerdir? Kubital tünel sendromu nasıl tedavi edilir?

Kubital Tünel Sendromu (Dirsek Sinir Sıkışması) Nedir?

Kubital Tünel Sendromu, dirsekteki iki kemiğin arasından geçen ulnar sinirinde basınç ya da sıkışma olması durumudur. Ellerde Median, Radial ve Ulnar olmak üzere üç ana sinir bulunur. Yüzük parmağı ve serçe parmakta hissi sağlayan, omurgadaki bir takım kasların fonksiyonunu destekleyen ulnar siniri, dirsekten doğru elimizin dört ve beşinci parmağına iner. 

Dirsekteki sinir sıkışması yaşanmasından dolayı uyuşukluk, güçsüzlük, ağrı hissedilir. Dirseğin bir yere çarpması durumunda, ani şiddetli bir sızlama, basınç hissi duyulur. Bu dirsekte sinirlerin etkilendiği anlamında gelir. Eğer darbe sonrasında eller düz tutp bakıldığında, dört ve beşinci parmaklarda kıvrılma varsa ulnar siniri etkilenmiş demektir. Uzun süre sıkışan sinirden dolayı, son iki parmakta kaslar güçsüzleşir.

Kubital Tünel Sendromu, günlük yaşamda bazı hareketlerin sürekliliğinden dolayı, zamanla görülebilecek bir rahatsızlıktır. Dirseklerin uzun süre katlı olması gibi davranışsal ve dirsek kırığı gibi travmatik durumlar sonucunda ilerleyen dönemde dirsekten geçen sinirler hassaslaşabilir. Hastaların uzun süre kolu katlı şekilde yaptığı aktiviteler esnasında, sendroma bağlı şikayetler ortaya çıkar.

Kubital Tünel Sendromu Belirtileri

- 4. ve 5. parmaklarda uyuşma, karıncalanma hissi

- Bir şeyi kavrarken zorluk yaşama

- El bölgesi ve dirsekte ağrı

- El kaslarında güçsüzleşme

- Elde ya da parmaklarda elektriklenme

Kubital Tünel Sendromu Nedenleri

- Dirseği uzun süre katlı şekilde tutmak

- Dirsek bölgesinde kemik büyümesi

- Dirsek katlı biçimde uyumak ( Sinir dokusunun germektedir)

- Dirseğe darbe almak

- Eklemlerde biçim değişikliğine sebep olacak kırık, romatizmal durumlar

- Dirsek yumuşak dokusunda kalınlaşma

- Uzun süre dirseğin katlı durması gereken gitar, flüt çalma, yazı yazma gibi aktiviteler.

Dirsek Sinir Sıkışması Nasıl Önlenir?

- Geceleri dirsekleri kırıp, üstüne yatmayın.

- Uzun süre kollarınız katlı şekilde durmayın.

- Dirseğe darbe almama konusunda dikkat edin.

Kubital Tünel Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Sinirlerin motor işlevleri ve duyuları kontrol edilir. Dirsek katlı durumdayken elektromyografi (EMG) uygulamasıyla, sinir ileti testi yapılarak tanı konulur.

Kubital Tünel Sendromu Tedavisi

Hastaya kolunu fazla kıvırıp, dirseği katlamaması önerilir. Gece uyku esnasında kolun açıklığını sağlamak için atel tavsiye edilir. B grubu vitamin ve antienflamatuar ilaçlarla tedaviye başlanır. Eğer cevap alınamazsa cerrahi müdahale gerekmektedir. Kubital tünel bölgesine kesi atılarak, sıkışan sinirin serbest kalması sağlanır. Ameliyattan sonra eğer gerekli görülürse hastaya fizyoterapi önerilir.

Kubital Tünel Sendromu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hastalığın belirtileri görüldüğünde Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları