Morton Nöroma Nedir Belirtileri Nelerdir? Teşhisi ve Tedavisi
Morton Nöroma neden olur ve belirtileri nelerdir? Morton Nöroma nasıl tedavi edilir? Hastalığın gelişimini önlemek için nelere dikkat edilmelidir?

Morton Nöroma Nedir?

Morton Nöroma hastalığı, ayaktaki üçüncü ve dördüncü parmağın tarak kemikleri arasında yer alan sinir dokusunun kalınlaşması sonucunda ortaya çıkar. Erkeklere oranla kadınlarda çok daha sık görülen Morton Nöroma, genellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelir.

Morton Nöroma Neden Olur?

Nedeni henüz tam saptanamadığı hastalık, ayaklardaki sinirlerin sıkışmasından dolayı meydana gelmektedir. Vakaların çoğunda ayak yapısından dolayı hastalık görülmüştür. Yüksek topuklu ayakkabılar, önü dar olan sivri burun ayakkabıların bu hastalığa davetiye çıkardığı düşünülmektedir. 

Morton Nöroma Belirtileri Nelerdir?

Ayakta uzun süre hissedilen ağrı durumu varsa mutlaka doktora muayene olunmalıdır. 

- Tarak kemikleri arasında ağrı

- Ayak parmaklarında yanma hissi

- Ayak parmaklarında uyuşma hissi

- Çakıl taşı üzerinde, mermer zeminde yürüyormuş hissi

Morton Nöroma Gelişimini Önlemenin Yolları

- Ayak sinirlerini sıkıştıracak dar ayakkabı giymeyin

- Gerek kalmadıkça yüksek topuklu ayakkabı tercih etmeyin.

- Ayak parmaklarını sıkıştıracak türde önü sivrilen, dar burun ayakkabılar kullanmayın.

- Sert zemin üzerinde, ayağa sert basınç yapmaması adına zıplama, atlama gibi hareketler yapmayın.

- Ayakta düz taban, kemer çıkıntısı, parmak kıvrılması, ağrılı nasır gibi problemler varsa ihmal etmeyin.

Morton Nöroma Nasıl Teşhis Edilir?

Hasta öyküsü dinlendikten sonra, ayak tarak kemiklerine elle bastırıldığında şikayetler görülüyorsa hastalıktan şüphelenilmektedir. Kesin tanı koyabilmek adına ultrason veya kontrastlı MR, röntgen çekimi istenebilir. Hastalığın teşhisi MR ile kesin şekilde konulur.

Morton Nöroma Tedavisi 

Morton Nöroma tedavisinde buz torbası, dolgu malzemesi, ortez cihazları, iğne tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi seçenekleri bulunuyor. Hastanın ayak tarak kemiğini destekleyerek, siniri rahatlatacak dolgu malzemesi uygulanır. Buz torbası ile şişlik olan bölgenin inmesi sağlanır. Sinir sıkışmasını ortadan kaldırmak için, gerekli görüldüğünde ortez cihazları uygulanır. Hastalığın yanma, ağrı gibi şikayetlerini kontrol altına almak için ilaç tedavisi önerilir. Ancak morton nöroma tedavisi için kortizonlu iğne tedavisi başlar. 

Bu tedavi yöntemleriyle cevap alınamadığı takdirde cerrahi tedavi tercih edilir. Ameliyatla kalınlaşan sinir dokusu çıkarılır veya sıkışan, baskı altında olan sinirin serbest kalması sağlanır. Tedavi sonrasında kullanılacak ayakkabılar geniş olmalıdır. Ameliyat sonrasında hastalar ameliyatlı ayağına ağırlık vermeden yürüyebilir.

Morton Nöroma İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hastalığın belirtileri görüldüğünde Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları