Nefrotik sendrom neden olur? Nefrotik sendrom belirtileri ve tedavisi
Nefrotik sendrom belirtileri nelerdir? Nefrotik sendrom neden olur? Nefrotik sendrom nasıl teşhis edilir? Nefrotik sendrom nasıl tedavi edilir?

Küçük yaşlardaki çocukları etkisi altına alan nefrotik sendrom,  İdrarda fazla protein kaybı sonucunda ortaya çıkıyor. Hastalık  kanda albumin düzeyinin azalması, kolesterol ve yağ düzeylerinin artması ve vücutta yaygın şişliklerle kendini gösteriyor.  

Tedavisiz kalan nefrotik sendorum, geri dönüşümsüz böbrek yetmezliği için yüksek risk oluşturuyor. İlerleyen evrelerde hayatı tehdit edecek boyutlara da gelebiliyor. 

Nefrotik sendrom belirtileri nelerdir? 

- Bacaklarda ve göz kapaklarında şişme,

- İştahta azalma

- Köpüklü idrar

- İshal

- Halsizlik

- Solunum problemleri

- İdrarda kan

- Kansızlık

- Kolestrol

- Karın ağrısı

Nefrotik sendrom neden olur? Nefrotik sendrom nedenleri

- Şeker hastalığı

- Hipertansiyon

- üst solunum yolu enfeksiyonu

- Bağırsak enfeksiyonu

- Genetik nedenler

- Böbreklerdeki glomerül yapılarının hasar görmesi 

- Kalp yetmezliği 

- Kanser ilaçları kullanmak

- Sürekli ağrı kesici kullanmak

- Bir veya birde fazla böbrek damarında kanın pıhtılaşması 

Nefrotik sendrom nasıl teşhis edilir?

Nefrotik sendrom belirtileri görülen kişinin nefroloji veya üroloji uzmanına başvurması gerekiyor. Doktorun yapacağı fizik muayene sırasında hastanın ailenin öyküsü, yaşadığı sıkıntılar ve hastada görülen belirtiler dikkate alınıyor. Fizik muayeneden sonra kan tetkikleri, idrar tetkikleri ve böbrek biyopsisi gibi tetkikler isteniyor. Hastaların yüzde 15-30’unun idrar tetkikinde, idrarda mikroskop incelemesinde kan (mikroskopik hematüri) görülüyor.

Nefrotik sendrom nasıl tedavi edilir?

Nefrotik sendromda destekleyici tedavi yaklaşımlarının yanı sıra altta yatan hastalığa yönelik tedaviler yapılıyor. Hangi neden olursa olsun tuz kısıtlaması, değişik düzeylerde protein kısıtlaması, idrarla protein kaybını azaltacak ilaç düzenlemeleri, kolesterol düşürücüler, pıhtılaşma bozukluklarını engellemeye yönelik tedaviler öncelikli oluyor. 

Altta yatan hiçbir nedenin bulunamadığı primer nefrotik sendromlarda ise başlıca kortikosteroidler ve bağışıklık sistemini baskılayan sitotoksik ilaçlar veriliyor.Eğer hastalık ilerlemiş ve böbrek yetmezliği gibi ciddi boyutlara ulaşmış ise böbrek nakli ya da uzun süren ilaç tedavisine tabi tutuluyor.

Nefrotik sendrom için hangi bölüme gidilir?

Nefrotik sendrom için Üroloji veya Nefroloji bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları