Trikotilomani (Saç yolma) hastalığı nedir neden olur? Trikotilomani belirtileri ve tedavisi
Trikotilomani nedir Trikotilomani neden olur? Trikotilomani nasıl teşhis edilir? Trikotilomani nasıl tedavi edilir?

Saç koparma hastalığı kişileri günlük aktivitelerinden uzaklaştırıyor..

Belirgin şekilde saç kaybıyla sonuçlanacak kadar kişinin saçını tekrarlayan bir tarzda koparma davranışına trikotilomani adı veriliyor. Saçların koparıldığı bölge gözle görülür büyüklükte ve şekilde oluyor.

Başlangıçta çok nadir görüldüğü düşünülen saç yolmanın, aslında yaklaşık her yüz kişiden dördünde olduğu fark ediliyor. Daha çok ergenlikteki kız çocuklarında rastlanıyor.

Birçok nedenden dolayı meydana gelebilen trikotilomani hastalığına  yakalan kişiler saçlarını yolmadan önce gerilim yaşıyor. Saçlarını bilerek yoluyor. Yolduktan sonra ise haz duyuyor. 

Saç koparma hastalığı kişinin hayatını kabusa da çevirebiliyor. Hastalar anksiyeteyi, sıkıntıyı, özgüvendeki azalmayı yaşıyor. Bu durumlarını bir sır olarak saklamak için kuaföre gitmek, spor yapmak, dans etmek, yüzmek, gösterilere katılmak gibi günlük aktivitelerden uzak duruyor. 

Çoğu saçlarını yolduklarını gizlemek için uzun süre uğraşıyor ve saç kayıplarını farklı saç stilleri, makyajlar, giysiler, atkılar, peruklar ile kapatmaya çalışıyor. Trikotilomani iş yaşamında yükselmeye, sosyal arkadaşlıklar kurmaya ve sürdürmeye zarar verebiliyor. Erkek Trikotilomani hastaları da, çoğu kez bıyıklarını ve sakallarını da yoluyor. Böyle durumlarda yüz tüylerinin düzenli traşı, kıl yolma olasılığını azaltıyor.

Trikotilomani neden olur? Trikotilomani nedenleri 

- Genetik yatkınlık

- Ruhsal stres

- Depresyon

- Zor yaşam şekilleri

- Çözümlenememiş psikolojik çatışmalar

- Aile içindeki huzursuzluk

- Okulda, evde, çalışma yerinde karşılaşılan kötü muameleler

- Bazı hastalıklar

- Kişi için önemli insanların kayıpları

Trikotilomani nasıl teşhis edilir?

Trikotilomani yani saç koparma hastalığı belirtilerin varlığına göre teşhis ediliyor, bunun için özel bir test bulunmuyor.  Trikotilomaniye sık olarak depresyon, kaygı bozuklukları, alkol ve madde kullanımı ve diğer dürtü kontrol bozuklukları eşlik edebiliyor.

Trikotilomani nasıl tedavi edilir?

Trikotillomani hastası olduğu düşünülen kişi ikna edilerek doktor kontrolüne alınıyor. Doktor hastanın hastalık derecesi ve nedeni belirleyerek tedaviye başlıyor. İleriki yaşlara görülmemesi için erken teşhis ve tedavi önemli oluyor.

Tedavide antidepresan ve antipsikotik ilaçlar kullanılabiliyor. En etkili tedavi yöntemi ise ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte uygulanması oluyor.

Saçlarını koparma dürtüsünü hissettiklerinde yaşadıkları gerilimi hafifletmenin başka bir yolu öğretiliyor ve beyinde bu gerilim ile uyarılan bozuk hareket-davranış devresi başka yere yönlendiriliyor. Bazen bu davranış saçlarını koparmak için kullandıkları eli sıkıca yumruk yapmak kadar basit olabiliyor. 

Kimi zaman kıl koparmayı fiziksel olarak engelleyecek parmak bandajları, bereler de öneriliyor. Çünkü kıl koparma çoğu zaman farketmeden, otomatiklik kazanmış halde yapıldığı için bu fiziksel engelliyor ve kayıtlar kişinin kıl kopardığını fark etmesini sağlıyor. 

Trikotilomani (Saç yolma) hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Trikotilomani (Saç yolma) hastalığı için Psikiyatri bölümüne gidilmesi gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları