Vajinismus nedir? Vajinismus Tedavisi ve Nedenleri
Vajinismus nedir? Vajinismusun çözümü var mı? Vajinismus belirtileri ve nedenleri nelerdir? Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen Vajinismus nasıl tedavi edilir?

Vajinismus nedir? Vajinismus tedavisi ve nedenleri

Vajinismus nedir?

Vajinismus, vajina girişinde bulunan kasların istem dışı kasılması sebebiyle, cinsel ilişkinin ağrılı olması ya da gerçekleşememesi durumuna denir. Vajina refleksi ile birlikte vajina girişi kapanarak cinsel ilişkiye girilemez. Bazı hastalar, erkeğin penisinin vajina girişinde bu korkuyu yaşarken, bazıları vajina bölgesine dahi yaklaştıramaz. Vajinismus olan hasta bu durumda zorlanırsa, spazmlarla birlikte nefes almakta zorlanır ve ağrıya neden olur.

Vajinismus her ne kadar psikolojik bir rahatsızlık olarak görülse de, vajinal muayene için jinekoloğa görünmek gerekir. Ülkemizde her 10 kadından biri vajinismus ancak hastaların çoğunluğu, bu durumdan utanç duymaları ve biriyle paylaşamamaları sebebiyle tedavi olmadan uzun yıllar boyunca bu şekilde yaşayabiliyor. 

Vajinismusun ortadan kalkması için en önemli şey tedaviyi istemek ve çiftlerin birlikte hareket edebilmesidir. Vajinismusu yenemeyeceğini düşünen ve harekete geçmeyen hastalar, eksiklik duygusu ile birlikte depresyona sürüklenebiliyor. Ancak tedavi sürecine uyum sağladıktan sonra vajinismus ortadan kalkıyor. Bu süreçte partnerinin tutumu, anlayışı da tedavi açısından önemlidir.


VAJİNİSMUS TEDAVİ EDİLEBİLİR

Vajinismusun sebepleri nelerdir?

Kadınlar, yetişme çağından itibaren cinsellik hakkında korkutucu, aşağılayıcı cümlelerle katı bir anlayışla büyüdüğü için bilinçaltında bu yanlış fikirleri farkında olmadan tutabiliyor. Cinsellik hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan kişi, bu yanlış söylemleri aklında tutabiliyor. "Kızlık zarı patlaması, bozulması, yırtılması" gibi halk arasında kullanılan ifadeler, cinsel ilişkiyi acı ve kötü bir deneyim olarak bilinçaltında tanımlıyor. 

İçi boş delik olan kızlık zarı, vajina girişine yerleşmiş olan bir membran olması nedeniyle, zaten delik olan bir şeyin patlaması, delinmesi gibi söylemler yanlıştır.


Vajinismus belirtileri nelerdir?

1. Cinsel ilişkiden korkma ve birleşmeyi dahi deneyememek

2. Cinsel ilişki sırasında bacakları açamamak,

3. Cinsel birleşme sırasında ağrı ve zorlanma,

4. Smear testi yaptıramamak ve vajina ultrasyonuna girememek,

5. Vajina içine parmak sokamama,

6. Farklı pozisyonlarda rahat bir cinsel ilişkiye girememek,

7. Ped ve tampon yerleştirememek,

8. Cinsel ilişkinin yarım gerçekleşmesi

9. Jinekolojik muayenelerden korkma


Vajinismus tedavisi nasıl yapılır? Hangi bölüme gidilir?

Vajinismus tedavisi öncesi hastanın tıbbi öyküsü alınır ve sonra jinekolojik muayene gerçekleştirilir. Muayene neticesinde kesin tanı ve hastalık seviyesi tespit edilir. Vajina ve kızlık zarında doğuştan olan bir problem varsa cerrahi müdahale yapılır. Eğer böyle bir durum yoksa, vajinismus tedavisi için cinsel terapiste başvurulur.

Vajinismus tedavisinde bütüncül bir cinsel terapi yaklaşımı ile süreç yürütülür. Hastanın öyküsü dinlenir, cinsel bilgiler verilir ve vajinismus egzersizleri verilir. 

Vajinismus egzersizleri;

1. Ayna Egzersizi; Aynada genital organın her tarafının iyice incelenmesi.

2. Kegel Egzersizi; Pubococygeus adı olan vajinal PC kasını sıkıp, bırakarak yapılır. Sıkılıp, gevşeyen vajinal PC kasının bu hareketine Kegel Egzersizi deniyor. Farkındalığı arttıran bu egzersiz, cinsel hazzı arttırarak, orgazm olamayan ve cinsel isteksizlik yaşayanların da sorunlarına yardımcı olur.

3. Masaj Egzersizi; Haz odaklı olan bu egzersizin amacı dokunarak hissetme. Hastanın kendisi ya da partneri tarafından genital bölgesinin ve hazzın hissedilmesini sağlar. Masaj egzersizi bebek yağı ile yapılabiliyor.

4. Nefes Egzersizi; Tedavi sürecinde oldukça önemli olan nefes egzersizleri ile hastanın kas gevşemesi ve doğru ruhsal duygulanma açısından rahatlaması sağlanır. Doğru nefes alıp vermek ve asla nefes tutmamak gerekir.

5. Parmak Egzersizi; Hastanın vajina kaslarını kontrollü bir şekilde gevşetmesi amacıyla verilen egzersizlerdir. Parmakla ya da dilatörlerle yapılır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları