Yumuşak doku kanseri (sarkom) nedir belirtileri nelerdir?   Teşhisi ve tedavi şekilleri
Yumuşak doku kanserinin belirtileri nelerdir? Yumuşak doku kanserinin nedenleri nelerdir? Yumuşak doku kanseri evleri nelerdir? Yumuşak doku kanseri teşhisi nasıl konur? Yumuşak doku kanseri nasıl tedavi edilir?

Yumuşak doku kanseri görünüm ve vücutta yayılma şekillerine göre dört evrede inceleniyor..

Yumuşak doku kanseri diğer adıyla sarkom  Yunancada “etin büyümesi” anlamına geliyor.  Diğer kanser türleri arasında çok nadir bilinen yumuşak doku kanseri vücudun kol, bacak, gövde gibi yumuşak dokularında başlıyor. 

Hem çocuklarda hem yetişkinlerde görülebilen yumuşak doku kanseri çok hızlı yayılıyor ve teşhis edilip tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. 

Yumuşak dokudaki kanserli hücreler kana ve vücudun diğer bölgelerine yayılabiliyor. Vücudun farklı noktalarında sarkomlar meydana gelebiliyor ve ikinci kanser türlerini de ortaya çıkarabiliyor. 

Yumuşak doku kanserinin belirtileri nelerdir?

- Kilo kaybı

- Kemiklerde zayıflık ve kırılmalar

- Eklemlerde şişlik

- Yüksek ateş

- Anemi

- Aşırı yorgunluk

- Kalça, diz, omuz veya ellerde hareket kısıtlanma

- Karın ağrısı

- Kabızlık

- Kanlı idrar

- Yutma zorluğu

-  5 cm’den büyük, büyüyen veya ağrılı olan tüm yumrular

- Cilt lezyonları

Yumuşak doku kanserinin nedenleri nelerdir?

- Genetik yapı

- Lenfödem (kol ve bacak şişmesi)

- Başka bir tür kanserin tedavisi için radyoterapi alan kişilerde yumuşak doku kanseri ortaya çıkabiliyor.

- Vinil klorür, dioksinler, fenoksiasetik bitki ilaçları gibi kimyasallara maruz kalmak

- Herpes virüsünün bazı türleri (HHV-8), bağışıklık sistemi zayıflamış veya baskılanmış kişilerde nadiren yumuşak doku kanserine neden olabiliyor. 

Yumuşak doku kanseri türleri nelerdir?

Sarkomlar oluştuğu dokuya bağlı olarak isim alıyor. Bu sarkomlar ve yer aldıkları yerler ise şu şekilde: 

- Kemiklerde ortaya öıkan kıkırdak sarkomu:  çocuklar, ergenlik çağındakiler ve 10 - 25 yaş arası genç yetişkinlerde kemik iliğindeki olgunlaşmayan dokularda görülüyor.

- Kaslarda sarkom: İskelet kaslarda özellikle de kol ve bacaklarda oluşan çizgili kas lifleri sarkomu bulunuyor. Bunlar, 4 ve daha küçük yaşlardaki çocuklarda baş, boyun ve üreme organları bölgesinde ortaya çıkıyor.

-  Sinoviyal sarkom olarak adlandırılan tür, bağlantı noktalarında ve bacaklarda tendon koruyucularında oluşuyor.

- Lifli dokular. yani fibrosarkom kollar, bacaklar ve gövdede oluşur, kötü huylu lif histiyosistom, bacaklarda meydana geliyor ve deri fibröz sarkomu, gövdede oluşuyor.

- Lenf kanalları yani lenfanjiyosarkom genellikle kol ve bacaklardaki lenf kanallarında meydana geliyor.

- Kan damarları sarkomu kollar, bacaklar, baş ve gövdedeki kan damarları içinde görülüyor. Gnellikle kollar, bacaklar, gövde, baş ve boyunlarında ortaya çıkıyor, ve kan damarı duvarlarındaki bir tümör olan Kaposi sarkomu; HIV/ AIDS gibi hastalık virüsü taşıyanlarda rastlanıyor.

Yumuşak doku kanseri evleri 

Yumuşak doku kanseri görünüm ve vücutta yayılma şekillerine göre dört evrede inceleniyor. Evre 1 ve 2 lokal olup, evre 3’te tümör yakın lenf bezlerine, evre 4’de ise vücuda yayılmış demek oluyor. Evrelendirmede Pet-CT çok değerli bir inceleme aracı oluyor.

Yumuşak doku kanseri teşhisi nasıl konur?

Yumuşak doku kanseri diğer adıyla sarkom teşhisi için hastanın şikayetleri dinleniyor ve doktor muayenesi yapılıyor. Ancak hastalığın kesin teşhisi için kan ve idrar testleri öncelikle yapılan tetkikler oluyor. 

Bunun yanında kitleden alınan biyopsi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, pozitron emisyon tomografisi, ultrason ve röntgen gibi görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılıyor.Yumuşak doku kanseri hastalığının kesin teşhisi ve tümörün konumu, büyüklüğü de tespit ediliyor.

Yumuşak doku kanseri nasıl tedavi edilir?

Yumuşak doku kanseri teşhis edilen hastanın durumuna göre tedavi şekilleniyor. Erken dönemde teşhis edilen yumuşak doku kanserinde en sık kullanılan tedavi cerrahi müdahale oluyor. Müdahale esnasında tümörlü olan doku, sağlıklı olan dokulardan kesilerek alınıyor. 

Yüksek dereceli ve 5 cm’den büyük olanlar sarkomlar için genellikle ameliyat ve radyoterapi kombinasyonuyla tedavi yapılıyor. Radyoterapi veya kemoterapi ameliyattan önce tümörü küçültmek ve uzaklaştırmayı kolaylaştırmak için kullanılabiliyor. 

Kemoterapi tedavisinde mümkün oldukça tüm kanserli hücreleri yok etme amacııyla hücrelerin büyümesini ve bu sayede tümör büyümesini engellyen, ”Sistostatikler” ilaç kombinasyonları uygulanıyor.

Yumuşak doku kanserine iyi gelen bitkiler nelerdir?

Tıbbi tedavinin yanında doktorun kontrolünde beli miktarda alınan destekleyici tedavi de önemli oluyor.

- Çörekotu

- Brokoli

- Biberiye

- Dut

- Nar

- Kızılcık

- Zencefil

- Greyfurt

Yumuşak doku kanserine hangi bölüm bakar?

Yumuşak doku kanseri için Otopedi ve Travmatoloji bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları