Bronşit nedir bulaşıcı mıdır? Bronşitin belirtileri nelerdir?
Akut bronşit tanısı nasıl konur? Kronik bronşitin teşhisi nasıl konur? Bronşitten korunmanın yolları nelerdir?

Şiddetli öksürük ve balgamınız varsa siz de bronşite yakalanmış olabilirsiniz..

Akciğerin hava yollarının döşeyici tabakasında oluşan iltihaplanma durumu bronşit olarak ifade ediliyor. Bronşit, akut bronşit ve kronik bronşit olarak iki farklı şekilde ayrılıyor.

1.Akut bronşit nedir? Akut bronşitin belirtileri nelerdir?

En yaygın bronşit olan akut bronşit yoğun ve şiddetli öksürükle başlıyor. Aynı zamanda bu bronşit türünde balgam da görülebiliyor. 

Soğuk algınlığı ve gribe sebep olan virüslerin oluşturduğu akut bronşitte halsizlik, ateşlenme, nefes alıp verirken hırıltıların yaşanması da akut bronşitin belirtileri arasında bulunuyor. 

Akut bronşit tanısı nasıl konur?

Akut bronşit tanısı ve teşhisinde öncelikle hastanın şikayetleri dinleniyor. Aynı zamanda muayene ediliyor ve laboratuar tetkikleri bir arada getirilerek tanı konuluyor.

Akut bronşit nasıl tedavi edilir?

Akut bronşiti tedavisinde amaç şikayetleri dindirmek ve öksürmeyi azaltmak oluyor. Bu nedenle  öksürük şurupları , ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler ile tedaviye başlanıyor.

Geçici bir rahatsızlık türü olan akut bronşit 1 ila 3 hafta arasında sürebiliyor.İstirahat etmek ve bol sıvı almak akut bronşitin iyileşme süresini hızlandırılıyor.

 2. Kronik bronşit nedir? Kronik bronşitin belirtileri nelerdir?

Bronşitin kalıcı türü olan kronik bronşitin oluşmasındaki en temel faktör sigara olarak gösteriliyor. Sadece sigara içenler değil, pasif içici olanlar da kronik bronşite yakalanıyor.Aynı zamanda iş yerlerindeki tozlar, hava kirliliği ve bazı atıklar da kronik bronşiti arttırabiliyor. 

Geçmeyen kuru öksürük, balgam, hırıltılı nefes alıp verme, hafif ateş ve ürperti kronik bronşitin belirtileri arasında yer alıyor.

Kronik bronşitin teşhisi nasıl konur?

Kronik bronşitte hava akışı hızı ölçülüyor ve solunum fonksiyonu testleri yapılıyor. Akciğerlerin ve solunum kanallarını görmek için akciğer filmi de istenebiliyor. Teşhis bu şekilde konuluyor.

Kronik bronşit tedavisi nasıl yapılır?

Kronik bronşit tedavisinde doktorlar hava yolunu açmaya destek olan ve bronkodilatör olarak adlandırılan ilaçlar verebiliyor.Akciğerlerde enfeksiyon varsa bulunuyorsa bazı antibiyotiklere de ihtiyaç duyulabiliyor.Hastaların kanlarındaki oksijen seviyesi düşükse oksijen takviyesi yapmakta iyi geliyor. 

Bronşit bulaşıcı bir hastalık mıdır?

Kronik bronşitten ziyade akut bronşit bulaşıcı olabiliyor. Öksürürken, hapşururken veya konuşulduğunda mukus damlaları yoluyla akut bronşit yayılabiliyor. 

Bronşitten korunmanın yolları nelerdir?

Bronşitin etkileri bazı noktalara dikkat edildiğinde azalabiliyor. İlk olarak sigara tüketimini azaltmak gerekiyor. Mümkün olduğunca hava ve duman kirliliği bulunan yerlerden uzak durulması bronşite iyi geliyor.

Kimyasalların bulunduğu yerde maske takmak, elleri sıkça yıkamak , bardak veya mutfak eşyalarınını paylaşmamak ve grip aşısı olmakta bronşitten korunmanın yolları arasında gösteriliyor. 

3.BEBEKLERDE BRONŞİT

Bebeklerde alerji ya da mikroplardan dolayı alerjik bronşit ve mikrobik bronşit olarak kendini gösterebiliyor.Yeni doğmuş bazı bebeklerde doğuştan solunum yollaranı kaplayan  zarda aşırı hassasiyet bulunuyor ve bu etkenin vücuda alınması ile alerjik bronşit başlıyor.

Bu bronşit türünde çoğunlukla nefes açıcı ani rahatlatıcı ile devamlı kullanıldığında soluk borusundaki aşırı duyarlılığı ortadan kaldıran ilaçlar veriliyor.

Bir ya da bir kaç mikrop sebebiyle mukoza iltihaplanması sonucunda meydana gelen ara sıra ateşin eşlik ettiği bronşit çeşidi miktobik bronşit oluyor. Ateş düşürücüler, balgam için balgam azaltıcı ilaçlar öneriliyor.Bebeğin hastalık belirtilerinin artarsa antibiyotik tedavisi uygulanıyor.

Bebeklerde bronşitten nasıl korunulur?

- Bebeğin uyuduğu odanın sürekli havalandırılması

- Evdeki kuru havayı buhar ile nemlendirmek

- Bebeğin başının altına fazla yastık koymak

- Sıvı alımının arttırılması

- Doktorların verdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması

- Bebeklere anne sütünü mümkün olduğunca vermek

Bronşit için hangi bölüme gidilir?

Bronşit için göğüs hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları