Göz kaşıntısı neden olur ve nasıl geçer? Göz kaşıntısı neyin belirtisi?
Göz kaşıntısı neden olur? Göz kaşıntısı nasıl geçer? Göz kaşıntısı nasıl tedavi edilir? Göz kaşıntısı nasıl önlenir?

Gözler kaşınırken kesinlikle gözleri ovmamak gerekiyor..

Sık karşılaşılan göz rahatsızlıklarından biri de göz kaşıntısı oluyor. Göze temas eden yabancı bir maddeye bağışıklık sisteminin tepki verdiğinde histamin hormonu salgılanıyor ve bu da gözde kaşınmaya sebebiyet veriyor.

Göz kaşıntısının en yaygın nedeni alerjiler oluyor. Göz alerjilerinin dünya üzerinde 5 insandan 1’ini etkilediği söyleniyor. Vücutta hiç bir alerji olmadığı halde bile gözlerde alerjik problemler oluşabiliyor ve tatlı tatlı kaşınabiliyor. Fakat gözler kaşınırken gözleri ovmamak gerekiyor.

Göz kaşıntısı neden olur? Göz kaşıntısının nedenleri

- Kontakt lenslerin gözde gereğinden fazla kalması kaşıntıya ve batma hissine sebep olabiliyor. Kontakt lens kullanımına özen gösterilmezse göz enfeksiyonuna yol açıyor.

- Bir kirpik ya da bir parça kir gözde kaşınmaya neden oluyor. Göze giren yabancı cisme karşı vücut hemen enflamatuar bir tepki gösteriyor, bu da gözde sulanma ve göz kaşıntısı olarak kendini belli ediyor.

- Kapalı ortam alerjileri olarak bilinen ev tozları, küfleri de bağışıklık sisteminin reaksiyon vermesine sebep olduğu için alerjiyi doğruyor. Böylelikle gözde kaşınma meydana geliyor.

- Yaş ilerledikçe gözyaşı üretimi azalıyor. Özellikle menopoz dönemi sonrası göz kuruluğuna bağlı göz kaşıntısı sık görülebiliyor.

- Göz çevresinde yaşanan cilt alerjileri, göz yaşı bezlerini etkileyen hastalıklar, romatoid artrit gibi hastalıklar gözyaşı bezlerini etkilediği için göz kuruluğuna ve göz kaşıntısına neden olabiliyor. 

- Yılın belli zamanlarında ortaya çıkan bahar nezlesi gibi mevsimsel alerjiler göz kaşıntısına sebep olabiliyor.  

- Gözün ön yüzeyi korneanın çizilmesiyle göz hasar alabiliyor. Bu problem bir maddenin göze sert bir teması ya da bir göz enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Bu çizik gözü her kırpışınızda rahatsızlık veriyor ve gözde iltihaba, kaşıntıya neden oluyor.

-  Lazerli göz ameliyatları sonrası göz kuruluğu ve kaşıntı normal olarak sayılıyor. Doktor ameliyat sonrası bu kuruluğu engellemek adına bir damla tavsiye edebiliyor.

- Virüsler, bakteriler, mantarlar gibi bazı organizmalar gözde enfeksiyona neden olarak, göz kaşıntısı yaratabiliyor.

Göz kaşıntısı nasıl geçer? 

Gözlerde kaşıntının geçmesi için sebep alerjik ise alerjik damlalar veriliyor. Gözlerde kaşıntı aralı aralı oluyor ise gözleri ovmak yerine soğuk suyla göz kapakları yıkanması gerekiyor. Fakat lens olan gözler kesinlikle çeşme suyuyla yıkanmaması gerekiyor. Çünkü lens olan gözlerde çeşme suyu çok tehlikeli hastalıklara yol açabiliyor. Lens olmayan gözlerde su ile bol bol yıkamak kaşıntı hissini bastırıyor.

Gözlerdeki kaşıntı sık sık oluyor ise mutlaka göz doktoruna gidilmeli ve nedeninin araştırılması yararlı oluyor.Göz kaşıntısı genellikle alerjik oluyor ve vücudun diğer bölgelerinde de alerji olabiliyor. Bu gibi durumlarda antialerjik damlalar ve antialerjik ilaçlar veriliyor. Özellikle bahar aylarında alerjiler mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Alerjik sorunların kesin tedavisi bulunmuyor. Ancak tedaviler ile alerji atakları daha kolay atlatılabiliyor.

Göz kaşıntısı nasıl önlenir?

- Güneş gözlüğü kullanmak

- Gözleri ovmaktan kaçınmak

- Göz yaşı kanallarına masaj yapmak

- Besin alerjisi varsa o besinden uzak durmak

- Eller başka yerleri değdikten sonra gözleri kaşınmamak

- Evin içinde küf toz oluşumunu engellemek

- Soğuk kompres uygulamak

- Ev ve araçlardaki klima filtrelerini zamanında temizleyip değiştirmek

-  Evcil hayvan tüylerine alerjisi olanların evde kedi köpek beslemeyi tekrardan düşünmesi en azından hayvanların ev içerisinde dolaşabilecekleri alanların kısıtlanması

- Yatak, çarşaf ve yastık kılıflarını sık ve 60 derece ısıda yıkamak

- Bebeklerin odasında halı kullanmamak

Göz kaşıntısı için hangi bölüme gidilir? 

Göz kaşıntısı için göz sağlığı ve hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları